Σχετικά με το site, το υλικό και τις συλλογές


Ένα "μοναδικό" site!

Το site και το αντίστοιχο υλικό είναι μοναδικά, γιατί δεν αποτελούν απλά μια στείρα συλλογή από φωτογραφίες και αντικείμενα, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις. Πρόκειται για μία «ζωντανή» συλλογή, που αφηγείται την ιστορία της (από ιστορικής και τεχνολογικής σκοπιάς), μέσα από πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό. Για την εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί από τη δημιουργία της, παρουσιάζεται και αναπτύσσεται ειδικό εκπαιδευτικό υλικό για να μείνει ζωντανή η ιστορία των υπολογιστών της δεκαετίας του 1980, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να ανακαλύψει τη θεμελίωση της πληροφορικής, καθώς διδάσκονται σήμερα στο πανεπιστήμιο ακριβώς οι ίδιες γνώσεις. Επίσης, η ύπαρξη αυτής της προσωπικής συλλογής των υπολογιστών, στάθηκε η αφορμή για τη συγγραφή δυο μοναδικών βιβλίων σε Αμερική και Ελλάδα. Σήμερα, μπορείτε να αποκτήσετε το δεύτερο βιβλίο από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ.

Η ιδέα

Είχα τη μεγάλη τύχη να ζήσω από πρώτο χέρι τη δεκαετία του 1980, που δημιούργησε την ιστορία των πρώτων υπολογιστών σε Ευρώπη και Αμερική. Έχοντας λίγα εκθέματα στην αρχή, συνέχισα την προσπάθεια συλλογής, κυρίως μέσα από δημοπρασίες του εξωτερικού. Μετά τη διαμόρφωση του χώρου, άρχισαν να πληθαίνουν τα εκθέματα. Πρόκειται για αυθεντικούς υπολογιστές της δεκαετίας του 1980. Υπολογιστές αναντικατάστατους, μοναδικούς και ιστορικούς. Τους υπολογιστές συνοδεύουν, λογισμικό, βιβλία, περιφερειακά, κλπ. Η αρχική ιδέα ήταν να αναπτυχθεί μια συλλογή (υπάρχουν ελάχιστες τέτοιες συλλογές στην Ελλάδα), που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην εκπαίδευση. Έτσι, δημιουργήθηκε το μικρό ιδιωτικό μουσείο πληροφορικής.

Οι στόχοι

Οι στόχοι της δημιουργίας του μικρού μουσείου, είναι:
- Να μείνει «ζωντανή» η ιστορία των πρώτων υπολογιστών
- Να μάθουν οι νεότεροι τα πρώτα βήματα της πληροφορικής (ειδικά για το ευρύ κοινό)
- Να γίνει γνωστό στους νέους μαθητές, φοιτητές και κάθε ενδιαφερόμενο ότι, ακόμα και σήμερα διδάσκονται στα πανεπιστήμια οι ίδιες γνώσεις που αποκτήσαμε εμείς οι παλαιότεροι τότε
- Να αποτελέσει η αξιοποίηση αυτών των υπολογιστών, το εργαλείο μάθησης και κατάκτησης της νέας γνώσης


Τα βιβλία

Μετά τη δημιουργία του μουσείου, αναπτύχθηκαν δύο σχετικά βιβλία. Το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Το μικρό μουσείο πληροφορικής», εκδόθηκε το 2018 από το Amazon και είναι πλέον συλλεκτικό, αφού δεν είναι διαθέσιμο. Το βιβλίο αυτό ήταν στην ουσία μια προσωπική εξιστόρηση των όσων έζησα τη δεκαετία του 1980 με την έλευση των πρώτων υπολογιστών, ενώ παράλληλα παρουσίαζε και ορισμένα μοντέλα από αυτά. Με τη σκέψη όμως ότι, θα έπρεπε να γίνει κτήμα όλων, όλη αυτή η γνώση που μας κληροδότησε εκείνη η εποχή, αναπτύχθηκε ένα πραγματικά μοναδικό βιβλίο για τα ελληνικά δεδομένα. Το βιβλίο αυτό έχει τίτλο «Η θεμελίωση της πληροφορικής» και κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2020 από τις εκδόσεις κλειδάριθμος. Έτσι, η ιδέα αναβίωσης των αυθεντικών υπολογιστών της δεκαετίας του 1980, οδήγησε στην υλοποίηση του μικρού μουσείου, αλλά και δύο μοναδικών βιβλίων.

Τεχνική υποστήριξη

Για να είναι τα εκθέματα σε λειτουργική μορφή και να μπορούν να αξιοποιηθούν εκπαιδευτικά, πρέπει να υπάρχει τεχνική υποστήριξη, η οποία πολλές φορές ξεφεύγει από την απλή παρέμβαση στα αντίστοιχα κυκλώματα. Το hardware των συλλεκτικών υπολογιστών έχει ηλικία 30-40 ετών και οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική, με ορισμένα από τα εξαρτήματα να είναι δυσεύρετα. H παρέμβαση στο συλλεκτικό υλικό, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

α) αντικατάσταση εξαρτημάτων και παρέμβαση με νέα κυκλώματα
β) επαναπρογραμματισμό και αντικατάσταση μνημών τύπου ROM
γ) παρεμβάσεις σε επίπεδο Assembly
δ) εμπλουτισμό διευθυνσιοδότησης για επιλογή διπλής μνήμης RAM, κλπ.
ε) ανάπτυξη και προγραμματισμός κυκλωμάτων για περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η απλή αντικατάσταση.


Αυθεντικό υλικό

Το υλικό είναι πρωτογενές και προέρχεται από τις αυθεντικές συλλογές του Παναγιώτη Παπάζογλου και δεν αποτελεί αντιγραφή ή κοινόχρηστο περιεχόμενο από άλλες πηγές. Για την υπηρέτηση των στόχων της ιστοσελίδας και τον εμπλουτισμό των συλλογών, πραγματοποιούνται αγορές αυθεντικών αντικειμένων και υλικών από τη διεθνή αγορά. Έτσι, η ανάπτυξη του αντίστοιχου υλικού δεν προϋποθέτει μόνο χρόνο και κόπο, αλλά και οικονομική επένδυση.

Ο δημιουργόςΔημιουργός της σελίδας είναι
ο Δρ. Παναγιώτης Παπάζογλου, Καθηγητής AEI και συγγραφέας
αρκετών επιστημονικών βιβλίων
(Δείτε όλα τα βιβλία του)