Συλλεκτικοί Υπολογιστές

 

Έκδοση βιβλίων


Το καλοκαίρι του 2017, η συλλογή των σπάνιων υπολογιστών, καθώς και άλλων σχετικών αντικειμένων (βιβλία, λογισμικό, περιφερειακά, κλπ) του Παναγιώτη Παπάζογλου, έφτασε σε μια «ωρίμανση», που επέτρεψε τη δημιουργία ενός μικρού ιδιωτικού μουσείου πληροφορικής. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες συλλογές που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ο στόχος ύπαρξης των συλλογών, δεν ήταν μόνο η ανάδειξη της ιστορικής τους σημασίας, αλλά και η αξιοποίησή τους εκπαιδευτικά. Με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής συνεισφοράς αλλά και της θεμελιώδους γνώσης, από τους πρώτους υπολογιστές της δεκαετίας του 1980, ο Παναγιώτης Παπάζογλου έγραψε δύο σχετικά βιβλία. Το πρώτο εκδόθηκε από το Amazon (Αμερική, 2018) και παρουσίαζε κυρίως τους ιστορικούς οικιακούς υπολογιστές, παράλληλα με προσωπικές σχετικές ιστορίες της εποχής. Το βιβλίο αυτό, με τίτλο «Το μικρό μουσείο πληροφορικής, ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο», δεν κυκλοφορεί πλέον και είναι συλλεκτικό. Το 2020 όμως, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (εκδόσεις Κλειδάριθμος), ένα βιβλίο, το οποίο αποτελεί ένα σημείο αναφοράς, που αναδεικνύει τη γνώση που μας «κληροδότησε» η δεκαετία του 1980. Πρόκειται για τη θεμελίωση της πληροφορικής, μέσα από τους πρώτους υπολογιστές. Το βιβλίο αποτελεί μια «γέφυρα» που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον, αφού παρουσιάζει τη βάση των σχετικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούμε και που διδάσκονται ακόμα και σήμερα.

 

Η Θεμελίωση της Πληροφορικής


Η θεμελίωση της πληροφορικής μέσα από τους υπολογιστές της δεκαετίας του 1980 σε ένα μοναδικό βιβλίο για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα σημείο αναφοράς, που θα αναδείξει τη γνώση που μας «κληροδότησε» η δεκαετία του 1980.

Μια γνώση τόσο σπουδαία και αναγκαία για τους νέους μηχανικούς υπολογιστών και πληροφορικής, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, που αξίζει να την ανακαλύψετε και εσείς για «πρώτη φορά» μέσα από αυτό το μοναδικό βιβλίο.


Η "επανάσταση" των υπολογιστών στην Ευρώπη

Διαβάστε λεπτομέρειες για την «επανάσταση» των υπολογιστών στην Ευρώπη. Ο πρώτος οικιακός υπολογιστής των 100 λιρών και ο πρώτος υπολογιστής που μπήκε σε σχολείο. Διαβάστε για την «επανάσταση» που είχε ήδη ξεκινήσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ποιες ήταν οι ξεχωριστές προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο και δημιούργησαν την ιστορία των υπολογιστών;

21 μοντέλα υπολογιστών

Μοναδικές έγχρωμες εικόνες αλλά και χαρακτηριστικά από 21 επιλεγμένα μοντέλα οικιακών υπολογιστών της δεκαετίας του 1980. Δείτε τον πρώτο υπολογιστή που μπήκε σε σχολείο στην Ευρώπη και μελετήστε την αναβίωση του εκπαιδευτικού λογισμικού της εποχής. Δοκιμάζουμε Emulator στους οποίους μπορείτε να τρέξετε παιχνίδια και προγράμματα της δεκαετίας του 1980. Διαβάστε για σπάνιους υπολογιστές της εποχής, καθώς και για ένα από τα πρώτα PC συμβατά μηχανήματα, κλπ.

Προγραμματίζοντας για πρώτη φορά

Πώς ήταν να προγραμματίζεις σε γλώσσα BASIC; Εκκίνηση υπολογιστή σε 1 δευτερόλεπτο και άμεσος προγραμματισμός. Δοκιμάζοντας τα πρώτα προγράμματα από τα αυθεντικά εγχειρίδια των υπολογιστών της εποχής. Αυτοδίδακτοι προγραμματιστές και οι βασικές έννοιες του προγραμματισμού. Πότε προτάθηκε ο δομημένος προγραμματισμός και πότε άρχισε να χρησιμοποιείται περισσότερο; Για πρώτη φορά αντικρύσαμε διαδικασίες και συναρτήσεις. Διαβάστε πώς μπήκαν οι βάσεις για τον προγραμματισμό που έχουμε σήμερα. Δείτε τις γνώσεις του τότε, να εφαρμόζονται αυτούσιες σήμερα. Πόσο διαφέρει η υλοποίηση σε γλώσσα Python και C σε σχέση με την BASIC, την πρώτη γλώσσα προγραμματισμού που αντικρύσαμε τη δεκαετία του 1980; Πώς μπορούσαμε να μάθουμε μαθηματικά τότε; Πώς σχεδιάζαμε γραφικά; Πώς διαφέρουν τα γραφικά του «σήμερα»; Διαγράμματα ροής και η υλοποίηση προγραμμάτων.

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών & Μικροεπεξεργαστών

Η τυπική δομή ενός υπολογιστή δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες. Ποια είναι η διαστρωματωμένη μορφή του υπολογιστικού συστήματος; Από τη μόνιμα αποθηκευμένη γλώσσα BASIC των παλαιών υπολογιστών, στα σύγχρονα ευέλικτα και προσαρμοσμένα υπολογιστικά συστήματα. Ποια είναι η μορφή ενός ολοκληρωμένου συστήματος μικροεπεξεργαστή-μνήμης; Πώς αυτή η αρχιτεκτονική υλοποιείται από τα μοντέλα της δεκαετίας του 1980; Η αρχιτεκτονική των παλαιών υπολογιστών, είναι το σημαντικότερο εργαλείο για να κατανοήσουμε την αρχιτεκτονική των σύγχρονων υπολογιστών. Διαβάστε για το εσωτερικό του μικροεπεξεργαστή. Σήμερα διδάσκεται στα πανεπιστήμια, η αρχιτεκτονική μικροεπεξεργαστών από τη δεκαετία του 1970. Διαβάστε για τον πρώτο μικροεπεξεργαστή στον κόσμο και τα κυκλώματα ULA που ήταν ο πρόδρομος της τεχνολογίας FPGA που χρησιμοποιείται σήμερα στη σχεδίαση μικροεπεξεργαστών.

Προγραμματισμός μικροεπεξεργαστών

Γνωρίστε τη γλώσσα Assembly και δείτε πώς προγραμματίζαμε τότε τον μικροεπεξεργαστή. Διαβάστε για τον προγραμματισμό των δημοφιλέστερων μικροεπεξεργαστών, όπως Z80, 6502, 8086, MIPS, κλπ. Διαπιστώστε γιατί ακόμα και σήμερα στο πανεπιστήμιο, διδάσκεται ο προγραμματισμός τέτοιων μικροεπεξεργαστών. Πώς κατάφερνε ο υπολογιστής BBC να συνδυάζει τη BASIC και την Assembly στον ίδιο κώδικα; Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των μικροεπεξεργαστών; Πώς μπορούμε να τρέξουμε ένα πρόγραμμα Assembly; Γνωρίζατε ότι, η φιλοσοφία της αρχιτεκτονική μικροεπεξεργαστή της δεκαετίας του 1980, χρησιμοποιείται σήμερα στα κινητά τηλέφωνα;

Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε πληροφορίες για μοναδικά και σπάνια board που έχουν χρησιμοποιηθεί στο πανεπιστήμιο για την εκπαίδευση των μηχανικών από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Προγραμματισμός Assembly στο δεκαεξαδικό σύστημα και πρωτότυποι πειραματισμοί. Ειδικά εκπαιδευτικά board στα οποία δοκιμάστηκαν πρώτη φορά προγράμματα Assembly για την επικοινωνία του μικροεπεξεργαστή με εξωτερικές διατάξεις. Ο προγραμματιστής είχε απευθείας πρόσβαση στη μνήμη και τον μικροεπεξεργαστή και μπορούσε για πρώτη φορά να μελετήσει στην πράξη το σύστημα διευθυνσιοδότησης, τους καταχωρητές, τους διαύλους επικοινωνίας και πολλά άλλα. Δείτε στην πράξη πώς γινόταν ο προγραμματισμός του board. Διαβάστε επίσης για τον μικροεπεξεργαστή 6800 που χρησιμοποιήθηκε σε εκπαιδευτικό board της δεκαετίας του 1970.

"Παλιά" και "Νέα" τεχνολογία μαζί!

Αλληλεπίδραση ψηφιακών συστημάτων με εξωτερικές διατάξεις. Μετατροπή αναλογικών σημάτων σε ψηφιακά. Μέτρηση θερμοκρασίας με υπολογιστή της δεκαετίας του 1980. Μέτρηση θερμοκρασίας με το Arduino και σύγκριση των δύο προσεγγίσεων. Χρήση του Arduino για τη μελέτη των σημάτων του μικροεπεξεργαστή 6502. Πώς το Arduino μπορεί να γίνει εργαλείο μελέτης της λειτουργίας ενός μικροεπεξεργαστή. Η αναβίωση της ιδέας του BBC micro με το BBC microbit. Σε επίπεδο προγραμματισμού αναρωτιόμαστε, είναι η Python η νέα BASIC;

Απόσπασμα βιβλίου

Υλικό υποστήριξης

Αναζήτηση αγοράς βιβλίου

 

Το μικρό μουσείο πληροφορικής
Το βιβλίο κυκλοφόρησε μόνο κατά το έτος 2018 στο Amazon. Ελάχιστοι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν κάποιο αντίτυπο. Το βιβλίο εκδόθηκε σε μονόχρωμη και έγχρωμη έκδοση. Σήμερα, έχει αντικατασταθεί από το βιβλίο «Η Θεμελίωση της Πληροφορικής». Είναι συλλεκτικό όχι μόνο επειδή είναι εκτός κυκλοφορίας, αλλά επειδή παρουσιάζει και προσωπικές ιστορίες από τις δεκαετίες 1970-1980, στοιχείο που δεν υπάρχει στο νέο βιβλίο, το οποίο είναι επιστημονικό/τεχνικό εκτός από ιστορικό. Το περιεχόμενο του βιβλίου χρησιμοποιείται ως αντικείμενο συζήτησης σε ειδικές συναντήσεις με μέλη ρετρό κλαμπ ή προσωπικούς καλεσμένους για τη συλλογή των υπολογιστών της δεκαετίας του 1980.