About

Πληροφορίες για τη σελίδα

Τι είναι το microDEV.gr

Πρόκειται για ένα site που έχει δημιουργήσει ο καθηγητής Δρ. Παναγιώτης Παπάζογλου, το οποίο παρέχει δωρεάν εκπαίδευση και υλικό σε μία ποικιλία θεμάτων τεχνολογίας, χωρίς προϋποθέσεις ή εγγραφή. Το υλικό περιλαμβάνει περισσότερες από 50 ώρες βίντεο, 1500+ διαφάνειες και πηγαίο κώδικα. Μεταξύ άλλων, καλύπτει θέματα όπως, Arduino, διαδίκτυο των πραγμάτων, Visualization, μικροελεγκτές, μικροεπεξεργαστές, ανάπτυξη λογισμικού, αισθητήρες και υλικό κατασκευών, σχεδίαση πλακέτας, κλπ. Επίσης, μέσω αυτής της σελίδας μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια μοναδική συλλογή συλλεκτικών υπολογιστών και σχετικού υλικού από τις δεκαετίες 1970-80-90 (πρώην 8bitretro.gr). Περισσότερες πληροφορίες για την ιστοσελίδα, μπορείτε να βρείτε στην ενότητα About.

Ταυτότητα

Το microdev.gr ξεκίνησε αρχικά ως open-hardware.gr, τον Αύγουστο του 2021, ενώ έχει αντικαταστήσει τις ιστοσελίδες panospapazoglou.gr, papazoglou-files.gr και 8bitretro.gr.

Η αποστολή του Site

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλά site με εφαρμογές για το Arduino και παρόμοιες τεχνολογίες. Όμως, όλα αποτελούν στείρες συλλογές με οδηγίες για την υλοποίηση εφαρμογών, κάνοντας απλά copy-paste τον κώδικα που είναι διαθέσιμος ή παρακολουθώντας απλά βίντεο από την τελική λειτουργία. Αυτού του είδους η προσέγγιση είναι ενάντια σε κάθε έννοια εκπαίδευσης, αφού αναπαράγει στείρα γνώση, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο να αναπτύξει τη σκέψη του και να κατανοήσει τη γνώση που κρύβεται πίσω από τις εφαρμογές και να του δώσει τα εργαλεία αξιοποίησης και κατάκτησης νέων δεξιοτήτων.

Αυτό το site (microDEV.gr), προσεγγίζει τις τεχνολογίες όπως το Arduino, από εκπαιδευτική σκοπιά, όπως θα έπρεπε να κάνει το σχολείο ή το πανεπιστήμιο, με επίκεντρο την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης των μαθητών και φοιτητών. Ο δημιουργός του site (Δρ. Παναγιώτης Παπάζογλου), καθηγητής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για περισσότερο από 25 χρόνια, δουλεύει ακριβώς με αυτό το στόχο. Για αυτό το λόγο και σχεδόν όλο το υλικό του site, αποτελείται από βίντεο και όχι από έτοιμη γνώση απλά για αντιγραφή. Βίντεο που σκοπό έχουν, τη διδασκαλία των απαραίτητων γνώσεων για τις εφαρμογές, όπως ακριβώς θα γινόταν μέσα στην τάξη.

Έτσι λοιπόν, το microDEV.gr έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από οποιοδήποτε άλλο site, το οποίο συνήθως έχει αναπτυχθεί για το κέρδος, κλπ. Επίσης, όπως θα διαπιστώσετε, αυτό το site δεν έχει διαφημίσεις ή χορηγούς, ενώ δεν αποδέχεται δωρεές. Είναι ένα πραγματικά δωρεάν και ανοιχτό site.

Συχνές ερωτήσεις

Πολλοί επισκέπτες ρωτούν για το περιεχόμενο και τους σκοπούς της ιστοσελίδας, με αφορμή το γεγονός ότι είναι δωρεάν. Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, αναφορικά με την ιστοσελίδα.

  • Είναι πραγματικά δωρεάν?

    Ναι. Το υλικό και τα μαθήματα είναι δωρεάν και ανοιχτά σε όλους χωρίς προϋποθέσεις, εγγραφή ή άλλα προαπαιτούμενα.

  • Όχι. Δεν υπάρχουν χορηγοί.

  • Το site έχει πραγματικά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και το υλικό προσφέρεται όπως ακριβώς θα παρακολουθούσατε ένα μάθημα ή ένα σεμινάριο.

  • Το site αυτό δεν ανταγωνίζεται άλλους ιστότοπους που απλά έχουν συλλογές εφαρμογών και απλά βίντεο από τη λειτουργία τους. Επομένως, το βάρος βρίσκεται στη διδασκαλία διαφόρων θεμάτων, που θα σας επιτρέψουν να αναπτύσσετε τις δικές σας εφαρμογές.

  • Η επιθυμία του δημιουργού, είναι να μην αναπαράγεται γνώση copy-paste, κάτι που κάνουν οι περισσότεροι, θυσιάζοντας την κατάκτηση της γνώσης. Έτσι, ο στόχος είναι η διδασκαλία, όπως ακριβώς θα γινόταν και σε μια τάξη.

  • Η σελίδα δημιουργήθηκε στα μέσα Αυγούστου του 2021 ως open-hardware.gr, για την εκπαιδευτική και παιδαγωγική υποστήριξη μαθητών και φοιτητών στις ανοιχτές τεχνολογίες με δωρεάν ανοιχτό υλικό, χωρίς αποκλεισμούς. Ταυτόχρονα, στόχος της σελίδας είναι η υποστήριξη εκπαιδευτικών και γονέων στην ένταξη ανοιχτών τεχνολογιών για πρώτη φορά στο σχολείο ή το σπίτι. Το υλικό της σελίδας είναι αυθεντικό και έχει δημιουργηθεί από τον Παναγιώτη Παπάζογλου. Η σελίδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2021, συγκεντρώνει εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά, ενώ η ενημέρωση γίνεται συχνά, με το αντίστοιχο ημερολόγιο να εμφανίζει τις αλλαγές αυτές. Επειδή η επισκεψιμότητα είναι αυξημένη, το υλικό ανανεώνεται συχνά, ώστε η συγκεκριμένη σελίδα να αποτελέσει πραγματικά ένα εκπαιδευτικό βοήθημα για όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους για το Arduino και άλλες παρόμοιες τεχνολογίες.

  • Επειδή η ιστοσελίδα είναι εστιασμένη στην ανάπτυξη εφαρμογών για μικροϋπολογιστές (micro-computers), μικροελεγκτές (micro-controllers) και μικροεπεξεργαστές (micro-processors), χρησιμοποιήθηκε το πρώτο συνθετικό, δηλαδή το MICRO και προστέθηκε το DEV που είναι τα πρώτα γράμματα της λέξης DEVelopment, δηλαδή της ανάπτυξης. Έτσι, η ονομασία είναι MICRODEV μαζί με την κατάληξη GR, εφόσον είναι ελληνικό site.

Ο δημιουργός της σελίδας

Ο Παναγιώτης Παπάζογλου γεννήθηκε στην Αθήνα από όπου και κατάγεται το 1971 και σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Γενικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth/Μεγάλη Βρετανία (τμήμα Ηλεκτρονικών και Μηχανικών Η/Υ) και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου (τμήμα Ηλεκτρονικών και Μηχανικών Η/Υ). Έχει περισσότερα από 25 χρόνια ακαδημαϊκής εμπειρίας, ενώ διδάσκει μαθήματα στους ευρύτερους τομείς της Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών, μικροεπεξεργαστών και μικροελεγκτών για περισσότερο από 20 χρόνια.

Είναι ο συγγραφέας 18 επιστημονικών-τεχνικών βιβλίων (συνολικά έχει γράψει 21 βιβλία, δύο από αυτά στην αγγλική γλώσσα, που έχουν εκδοθεί στην Αμερική), στα αντικείμενα της αρχιτεκτονικής υπολογιστών και των μικροεπεξεργαστών-μικροελεγκτών. Είναι επίσης ο συγγραφέας του ελληνικού Best Seller και Νο1 βιβλίου στην Ελλάδα με τίτλο «Ανάπτυξη Εφαρμογών με το Arduino» και του δημοφιλέστερου βιβλίου μικροεπεξεργαστών.

Έχει περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, κεφάλαια βιβλίων και συνέδρια, ενώ έχει λάβει και δύο διεθνή βραβεία για την καλύτερη ερευνητική εργασία σε δύο συνέδρια (Βερολίνο, 2009 και Κορέα, 2008).

Δρ. Παναγιώτης Παπάζογλου

Καθηγητής

Αρχιτεκτονικής & Προσομοίωσης υπολογιστικών και επικοινωνιακών συστημάτων