Παρουσιαση βιβλιου

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ

ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ

Ταυτότητα


Εκδόσεις: AMAZON, USA
ISBN: 978-1717577115
Έκδοση:
Έτος έκδοσης: 2018
Σελίδες: 192

Ταξίδι στο χρόνο

Ένα βιβλίο για την υποδοχή των πρώτων υπολογιστών τη δεκαετία του 1980

Το μικρό μουσείο

Ιούλιος 2017. Η διαμόρφωση του χώρου που φιλοξενεί τα εκθέματα

Συλλεκτικά μοντέλα

Παρουσίαση μοναδικών οικιακών (home) υπολογιστών

Πρόλογος

Δικαίως η δεκαετία του 1980 χαρακτηρίστηκε ως η πιο σημαντική στην εξέλιξη των υπολογιστών και μάλιστα, από πολλές απόψεις. Δεκάδες μικρομεσαίες εταιρίες σε Αμερική και Ευρώπη κυκλοφορούσαν τότε τη δική τους εκδοχή του λεγόμενου home micro (υπολογιστή σπιτιού ή «οικιακού» υπολογιστή). Στις εταιρίες αυτές εργαζόντουσαν ταλαντούχοι νέοι, που με τα χέρια τους έκαναν «θαύματα». Αξιοποιούσαν διάφορες τεχνολογίες, σχεδίαζαν κυκλώματα με το χέρι, ενώ ανέπτυσσαν λογισμικό που θα έκανε αξιοποιήσιμα τα μηχανήματα από τους απλούς χρήστες. Υπολογιστές διαφορετικών εταιριών, μοναδικά χαρακτηριστικά, ειδικές εκδόσεις λογισμικού και πολλά άλλα. Η λέξη «συμβατότητα» ήταν άγνωστη τότε, αφού κανένα μηχάνημα δεν «έμοιαζε» με το άλλο. Κάθε αγοραστής, ακολουθούσε μόνο τη «γραμμή» της κατασκευάστριας εταιρίας προκειμένου να μπορεί να αξιοποιεί το μηχάνημα που είχε στα χέρια του.

Ο «πόλεμος» Αμερικής και Ευρώπης για την επικράτηση στο χώρο των υπολογιστών για τους οικιακούς χρήστες είχε ήδη αρχίσει. Το βαρύ πυροβολικό της Ευρώπης είχε έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ από εκεί ξεκίνησε και η «επανάσταση» των υπολογιστών που άλλαξε από τότε τα πάντα στην Ευρώπη.

Αυτοί ήταν οι πρώτοι υπολογιστές που πέρασαν το κατώφλι των σπιτιών, δημιουργώντας τη νέα γενιά των οικιακών χρηστών. Άλλοι εγκαταστάθηκαν στο σαλόνι, άλλοι κρύφτηκαν κάτω από σεμέν και άλλοι έγιναν το μαξιλάρι όσων τους υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Τότε, οι συζητήσεις ξεκινούσαν με το ερώτημα, «τι είναι αυτό το κομπιούτερ;», «σε τι χρησιμεύει;».

Οι υπολογιστές ήταν «ειρηνικοί εισβολείς» που έσπαγαν τα στεγανά της ελληνικής κοινωνίας και επέκτειναν για πρώτη φορά τους ορίζοντες δραστηριοτήτων μικρών και μεγάλων. Μας «τράβηξαν» πολλές ώρες μακριά από την αλάνα και το παιχνίδι στη γειτονιά. Όμως, οι «πρωτόγονες» δυνατότητες που είχαν, μας προστάτευσαν από το να χάσουμε την παιδικότητά μας και την επαφή με την πραγματική ζωή. Οι «μάχες» εξακολουθούσαν να γίνονται στο «πεδίο βολής» της γειτονιάς και όχι στον υπολογιστή που έκανε και «εκατό ώρες» για να φορτώσει ένα παιχνίδι. Εξάλλου, και το κόστος κτήσης ήταν υψηλό. Έτσι, το «φυσοκάλαμο» και οι σαΐτες, κέρδιζαν το joystick και τους ηλεκτρονικούς ήρωες, που εκτός από τους αντιπάλους τους, είχαν να παλέψουν και με τα «χιόνια» της τηλεόρασης που ήταν συνδεδεμένοι οι οικιακοί υπολογιστές. Η γενιά μας υπήρξε η πιο τυχερή, διότι έζησε από πρώτο χέρι την αυγή αυτής της νέας εποχής, ενώ οι μνήμες χαράχτηκαν μόνιμα μέσα μας. Σήμερα, αναπολούμε τα όσα ζήσαμε τότε. Όλοι έχουν αναμνήσεις…, οι δικές μας όμως «συνδέθηκαν» με όλα εκείνα που έκαναν τη ζωή μας να μην είναι πια ίδια και τις εξελίξεις προς ένα νέο, πολύ διαφορετικό κόσμο, να τρέχουν…

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, είναι μια μηχανή του χρόνου από χαρτί, που θα σας ταξιδέψει πάνω από 30 χρόνια πίσω στο χρόνο… Θα «ζήσετε» μαζί του εκείνα τα χρόνια που άλλαξαν τα πάντα στην ιστορία των υπολογιστών αλλά και στη ζωή μας. Θα ταξιδέψετε στις παλιές γειτονιές της Αθήνας, τότε που οι δρόμοι ήταν χωμάτινοι. Τις γειτονιές που φωτίζονταν από τα πολύχρωμα φώτα των παιδικών και εφηβικών πάρτι…. Θα ταξιδέψετε μέσα από όσα γεγονότα έζησα πραγματικά εκείνη την εποχή, με επίκεντρο την «επέλαση» των πρώτων υπολογιστών οικιακής χρήσης… Κατά την εξέλιξη του βιβλίου, «χτίζεται» μια χρονική γέφυρα του χτες με το σήμερα. Η γέφυρα ξεκινά από τις δεκαετίες 1970-1980 και φτάνει στο μικρό ιδιωτικό μουσείο πληροφορικής που κατάφερα να δημιουργήσω πρόσφατα. Κάθε έκθεμα και μια προβολή στο παρελθόν…, κάθε πλήκτρο και υπολογιστής κρατά «ζωντανά» χιλιάδες αποτυπώματα ανθρώπων που τα χρησιμοποίησαν, ανθρώπων από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, ιστορίες μοναδικές.

Τώρα, τα εκθέματα περιμένουν σιωπηλά μέσα στην αντηλιά και το σκοτάδι του μικρού μουσείου για να τα ζωντανέψετε… Τα εκθέματα θα πεθάνουν μόνο όταν τα ξεχάσετε και τα αφήσετε να χαθούν στο χρόνο. Κάθε γραμμή του βιβλίου που διαβάζετε, είναι και μια ανάσα ζωής για κάθε έκθεμα, είναι το ζωντάνεμα της ιστορίας τους, είναι το ζωντάνεμα μιας ξεχωριστής παιδικής ηλικίας…

Διάρθρωση περιεχομένου

Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί μια ιστορική αναδρομή 30 και πλέον ετών. Μια εποχή γεμάτη πρωτόγνωρες εμπειρίες από την παιδική και εφηβική ηλικία, με επίκεντρο την εξέλιξη της τεχνολογίας των υπολογιστών κυρίως τη δεκαετία του 1980. Εδώ σας καλώ να ταξιδέψτε μαζί μου και «αισθανθείτε» τις εμπειρίες και τα «αρώματα» εκείνης της εποχής.

Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στη δημιουργία του μουσείου. Ένα όνειρο ζωής γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Η αυγή εκείνης της εποχής, ζωντανεύει μέσα από τη ντουλάπα ενός υπνοδωματίου και καταλήγει σε ένα γκαράζ, σήμα κατατεθέν για κάθε σοβαρή δημιουργία.

Η παρουσίαση και μελέτη των βασικών εκθεμάτων (υπολογιστές και σχετικό υλικό), γίνεται στο τρίτο κεφάλαιο. Αναλυτικές φωτογραφίες και στοιχεία των υπολογιστών του χθες, που χάραξαν το δρόμο για ό,τι «έχουμε» σήμερα.

Παράλληλα με τους πρωτοεμφανιζόμενους οικιακούς υπολογιστές, οι μηχανικοί που σπούδαζαν σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, χρησιμοποιούσαν ειδικές διατάξεις (board) βασισμένες σε μικροεπεξεργαστές. Στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται αυτή η ειδική τεχνολογία που είχαν τα ιδρύματα αυτά. Αυτές οι διατάξεις είναι σπάνιες, περιλαμβάνονται στα εκθέματα του μουσείου, ενώ είναι πολύ δύσκολο να τις βρείτε κάπου αλλού.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με το πέμπτο κεφάλαιο το οποίο περιλαμβάνει υλικό από τη διαμόρφωση του μουσείου (από τις εργασίες που έχουν γίνει από την αρχική προετοιμασία του χώρου, μέχρι τη σημερινή μορφή).

Το υλικό του βιβλίου συμπληρώνεται από το παράρτημα το οποίο περιέχει συγκεντρωτικά στοιχεία των εκθεμάτων, πηγές από το ίντερνετ, καθώς και πληροφορίες για τον συγγραφέα.