panospapazoglou

 

Patience

Ανάπτυξη εφαρμογών με το Arduino (3η εκδοση)Ταυτότητα

Συγγραφείς: Π. Παπάζογλου - Σ.Π. Λιωνής
Εκδόσεις: ΤΖΙΟΛΑ, Θεσσαλονίκη
ISBN: 978-960-418-937-3
Κωδικός ΕΥΔΟΞΟΥ: 102071811
Έκδοση:
Έτος 1ης έκδοσης: 2014
Έτος τρέχουσας έκδοσης: 2021
Σελίδες: 700

Εισαγωγικά

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ανάπτυξη σύγχρονων εφαρμογών -κυρίως αυτόνομων-, ήταν σχεδόν απαγορευτική, αφού η τεχνολογία δεν ήταν προσιτή τόσο από πλευράς κόστους, όσο και από πλευράς πολυπλοκότητας. Λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του 2000, προτάθηκε η πλατφόρμα ανοιχτής αρχιτεκτονικής Arduino, που φιλοξενούσε έναν μικροελεγκτή. Βασισμένη στην ιδέα ενός φοιτητή λίγα χρόνια πριν, έφερε την επανάσταση σε παγκόσμια κλίμακα, αφού τώρα μπορούσε κάποιος χωρίς να είναι σχετικός με την τεχνολογία, να αναπτύξει γρήγορα και εύκολα τις δικές του εφαρμογές (τουλάχιστον να ξεκινήσει). Tο Arduino αποτελεί τη Νο1 ψηφιακή αναπτυξιακή πλατφόρμα φυσικού υπολογισμού στον κόσμο, με την έκδοση UNO να είναι η πιο δημοφιλής. Υποστηρίζει αυτοματισμούς αλληλεπίδρασης με το φυσικό κόσμο, αφού συνδέεται με αισθητήρες και ελέγχει εξωτερικά κυκλώματα. Το 2013, οι συγγραφείς του βιβλίου «Ανάπτυξη εφαρμογών με το Arduino» διαπίστωσαν ότι αυτή η προσιτή τεχνολογία ήταν σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα και ως εκπαιδευτικοί, αποφάσισαν να γράψουν το πρώτο βιβλίο, το οποίο θα βοηθούσε στην προσπάθεια να γίνει περισσότερο γνωστή. Έτσι, η πρώτη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2014. Από τότε, το βιβλίο έχει φτάσει στη σημερινή 3η έκδοση και εξακολουθεί να είναι Νο1 στην Ελλάδα, αφού το περιεχόμενό του ανανεώνεται και εμπλουτίζεται σε κάθε νέα έκδοση. Έχει δημιουργηθεί με ιδιαίτερα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, κάνοντάς το προσιτό σε κάθε εκπαιδευόμενο. Είναι δε εντυπωσιακό, το γεγονός ότι το βιβλίο έχει ευρεία αποδοχή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αφού το υλικό του ξεκινά από το μηδέν, χωρίς να προϋποθέτει προηγούμενες γνώσεις, ενώ καλύπτει και τα πιο πολύπλοκα θέματα που απαιτούνται στο πανεπιστήμιο. Το βιβλίο είναι επικεντρωμένο στις εφαρμογές, που αποτελούν το βασικό εργαλείο εκμάθησης και μέσα από αυτές, ο αναγνώστης εμπεδώνει τις απαραίτητες γνώσεις. Το περιεχόμενό του εξελίσσεται σταδιακά, διδάσκοντας τον τρόπο ανάπτυξης των εφαρμογών αξιοποιώντας αισθητήρες, κυκλώματα, κλπ. Ταυτόχρονα, το βιβλίο είναι πλαισιωμένο με πλούσιο δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό και εκατοντάδες λεπτά βίντεο για να ξεκινήσετε και να αναπτύξετε τις δικές σας εφαρμογές.

3η έκδοση

Το Arduino αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τη Νο1 αναπτυξιακή πλατφόρμα στον κόσμο. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα, αφού το χρησιμοποιούν οι περισσότεροι μαθητές, φοιτητές, μηχανικοί, επαγγελματίες και χομπίστες. Το σύγγραμμα «Ανάπτυξη Εφαρμογών με το Arduino», αποτελεί ίσως το πιο πλήρες εκπαιδευτικό βιβλίο στην Ελλάδα. Επειδή όμως η τεχνολογία εξελίσσεται και το εκπαιδευτικό υλικό του βιβλίου περιλαμβάνει λογισμικό και εφαρμογές, κρίθηκε σκόπιμο να γίνουν οι απαραίτητες ενημερώσεις, αλλά και να προστεθεί νέο υλικό, προκειμένου οι αναγνώστες να έχουν στα χέρια τους το πιο πρόσφατο εκπαιδευτικό υλικό. Πιο συγκεκριμένα, η 3η έκδοση έχει εμπλουτιστεί με νέο υλικό που ξεπερνά τις 100 σελίδες, ως εξής:

☛ Οι εκδόσεις Arduino που παρουσιάζονται στο πρώτο κεφάλαιο, έχουν ανανεωθεί με τις νέες πλακέτες που περιλαμβάνουν και νέες δυνατότητες.

☛ Έχει προστεθεί μια αναλυτική παρουσίαση που ξεκαθαρίζει τη διαφορά μικροεπεξεργα¬στών και μικροελεγκτών, ενώ αναλύονται και τα βασικά και πιο συνηθισμένα συστατι¬κά της εσωτερικής δομής ενός μικροελεγκτή.

☛ Παρουσιάζεται το περιβάλλον προγραμματισμού Arduino IDE και ο αντίστοιχος Web Editor.

☛ Παρουσιάζεται η χρήση του TinkerCAD για τη μελέτη κυκλωμάτων μέσω προσομοίωσης.

☛ Αναπτύσσεται εφαρμογή με LCD οθόνη 20x4, η οποία χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο I2C.

☛ Για πρώτη φορά αναπτύσσεται εφαρμογή σε Visual Basic για γραφική αποτύπωση με¬τρήσεων σε πραγματικό χρόνο.

☛ Το κεφάλαιο της πρακτικής ρομποτικής εμπλουτίζεται με μια πλήρη κατασκευή ρομπο¬τικού οχήματος αξιοποιώντας τις πιο δημοφιλείς τεχνολογίες.

☛ Σε κάθε εφαρμογή γίνεται αναφορά στην αντίστοιχη δραστηριότητα από το κεφάλαιο 10 για πληρέστερη μελέτη.

☛ Η ενότητα προγραμματισμού του AVR επεκτείνεται με περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος για να φτιάξετε το δικό σας Arduino.

☛ Παρουσιάζεται για πρώτη φορά η πλατφόρμα nano33 IoT (διαδίκτυο των πραγμάτων) και το Arduino IoT Cloud.

☛ Παρουσιάζεται βήμα προς βήμα η διαδικασία ανάπτυξης πλακέτας (PCB) για το κύριο ή το βοηθητικό κύκλωμα οποιασδήποτε εφαρμογής.

☛ Σε επιλεγμένες εφαρμογές έχει προστεθεί κώδικας QR, προκειμένου να έχετε άμεση πρόσβαση σε σχετικό βοηθητικό βίντεο.

QR - Άμεση πρόσβαση σε ψηφιακό εμπλουτισμένο υλικό☛ Το βιβλίο περιέχει κώδικες QR για άμεση πρόσβαση του αναγνώστη σε σχετικό εμπλουτισμένο υλικό (π.χ. βίντεο ενότητας)

☛ Σύνδεση On-line ενημερωμένου ψηφιακού περιεχομένου με το έντυπο βιβλίο

☛ Γρήγορη προβολή από κινητό ή tablet

☛ Απλή σάρωση QR για πρόσβαση στο οπτικοακουστικό περιεχόμενο

Διάρθρωση περιεχομένου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή
Arduino Uno, Editor, μικροελεγκτές

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Εφαρμογές για Αρχάριους
LED, TinkerCAD

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Βασικές Εφαρμογές
Εφαρμογές με LED, LCD, κουμπιά

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Εφαρμογές με Αισθητήρες
Θερμοκρασία, Ένταση φωτός, ήχος, απόσταση, επιτάχυνση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Απεικόνιση Δεδομένων
Processing, Visual Basic, RGB LED Matrix

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Εισαγωγή στην Πρακτική Ρομποτική
Ρομποτικό όχημα, ολοκληρωμένη πλατφόρμα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Προχωρημένα Θέματα
Χρόνος εκτέλεσης, δίκτυα αισθητήρων, μικροελεγκτής AVR, Δημιουργία Arduino, «Έξυπνο σπίτι», Σχεδίαση πλακέτας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Εφαρμογές Απομακρυσμένου Ελέγχου
Ethernet, Bluetooth, Nano 33 IoT

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 To Arduino στο σχολείο (οπτικός προγραμματισμός του Arduino)
Ardublock, Ardublockly, S4A, mBlock

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Δραστηριότητες-Εργαστηριακές Ασκήσεις

Γιατί να το επιλέξετε

 

Κατάλληλο για όλους! - Ξεκινώντας από το μηδέν

Η μελέτη του βιβλίου δεν προϋποθέτει καμία προηγούμενη γνώση και όλοι μπορείτε να κατακτήσετε αυτή την τεχνολογία.

 

Αυθεντικό περιεχόμενο

Δεν αποτελεί προϊόν αντιγραφής από άλλες πηγές. Οι συγγραφείς είναι εκπαιδευτικοί και έχουν αναπτύξει από την αρχή όλο το περιεχόμενο προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευόμενων.

 

Διδακτικό

Η μελέτη των εφαρμογών, απαιτεί και ορισμένες γνώσεις προγραμματισμού, οι οποίες μπορούν να αποκτηθούν από το ίδιο το βιβλίο, χάρη στον αντίστοιχο τρόπο ανάλυσης και παρουσίασης.

 

Υποστηρικτικό υλικό - Πληρέστερη μελέτη

Η μελέτη των θεμάτων του βιβλίου, ολοκληρώνεται με πολλές ώρες διδακτικών βίντεο, τα οποία είναι διαθέσιμα στο αντίστοιχο playlist του YouTube, αλλά και μέσω του microdev.gr

 

Απλή γλώσσα - Παρουσίαση σε βήματα

Οι εφαρμογές αναλύονται με απλά λόγια και δίνονται απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα που θέτουν οι εκπαιδευόμενοι.

Download Υλικού   Σελίδα εκδότη  

Ενδεικτικές εικόνες