microdev.gr
Βιβλία
Download υλικού
Όλα
Μικροεπεξεργαστές (2η εκδ.)
Ανάπτυξη εφαρμογών με το Arduino (3η εκδ.)
Εισαγωγή στην πληροφορική και τις εφαρμογές της
Ψηφιακά Συστήματα Μετρήσεων
Η Θεμελίωση της Πληροφορικής
Αρχιτεκτονική & Προγραμματισμός του μικροελεγκτή AVR
Αρχιτεκτονική Υπολογιστών & Προγραμματισμός Assembly
Arduino
Όλα
Βασικά
LED/κουμπιά/Serial
Απεικόνιση
Αισθητήρες/Μετρήσεις
Διάφορα-Εφαρμογές
Για προχωρημένους
Board
ESP32
Raspberry Pi
Hardware
Όλα
Board
Αισθητήρες
LED-Laser
Διακόπτες-Κουμπιά
Αντιστάσεις-Ποτενσιόμετρα
Οθόνες
Σχεδίαση πλακέτας
Χρωματικός κώδικας αντιστάσεων
Prog
Όλα
Processing
Visual Basic
Python
Web Visualization
Free Software
Micro
Μικροεπεξεργαστές INTEL/MIPS
Μικροελεγκτές-Ενσωματωμένα-AVR
Calc
Help
Τι είναι;
Ποιο board;
8bit
Υπολογιστές 1970-1980
Τι είναι;
Μικροεπεξεργαστής
Ο μικροεπεξεργαστής είναι το ολοκληρωμένο κύκλωμα στο οποίο υλοποιείται η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (KME-CPU). Εκτελεί μόνο εντολές και η απόδοσή του είναι βελτιστοποιημένη σε αυτή τη διαδικασία. Δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, αφού απαιτούνται πρόσθετα κυκλώματα όπως, μνήμη, ελεγκτές εισόδων-εξόδων, ελεγκτές οθόνης, κλπ. Αποτελεί την καρδιά ενός υπολογιστικού συστήματος, ενώ τα αντίστοιχα κυκλώματα υποστήριξης είναι πολύπλοκα.
Μικροελεγκτής
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα το οποίο περιλαμβάνει στο εσωτερικό του μονάδες όπως, μονάδα εκτέλεσης εντολών, μνήμη, ελεγκτές επικοινωνίας, μονάδα μετατροπής αναλογικού σήματος σε ψηφιακό (σε ορισμένες εκδόσεις), χρονιστή, κλπ. Είναι δηλαδή ένας «μικρός υπολογιστής» κλεισμένος σε ένα chip. Έτσι, μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα και να ενσωματωθεί σε μια συσκευή, εξασφαλίζοντας τον μικρό όγκο, τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και την απλότητα των κυκλωμάτων. Δίνεται έμφαση στην αυτόνομη λειτουργία του και τη φορητότητα και όχι στην επεξεργαστική ισχύ.
Arduino-UNO
Το Arduino-UNO είναι στην ουσία μια πλακέτα, η οποία φιλοξενεί έναν μικροελεγκτή και περιλαμβάνει τα κατάλληλα κυκλώματα, που εξασφαλίζουν την επικοινωνία USB και την τροφοδοσία. Αποτελεί ιδανική λύση για όσους ξεκινούν και θέλουν γρήγορα να αναπτύξουν την πρώτη τους εφαρμογή, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις κυκλωμάτων και προγραμματισμού. Υπάρχουν πολλές εκδόσεις Arduino και κάθε σχεδιαστής επιλέγει αυτή που ταιριάζει περισσότερο στην εφαρμογή του.
Raspberry Pi
Το Raspberry Pi είναι ένας υπολογιστής σε πλακέτα, ο οποίος βασίζεται στην τεχνολογία SoC (System on Chip). Η υψηλή κλίμακα ολοκλήρωσης, επιτρέπει την υλοποίηση στο ίδιο chip, όλων των στοιχείων τα οποία θα συναντούσαμε σε ένα motherboard. Έτσι, προσθέτοντας μια οθόνη, ένα πληκτρολόγιο και μια κάρτα microSD, έχουμε έναν πλήρες σύστημα, με πολύ μικρότερες όμως επιδόσεις σε σχέση με έναν κλασικό υπολογιστή. Το Raspberry Pi, τρέχει λειτουργικό σύστημα κυρίως τύπου Linux.
Μικροϋπολογιστές
Η πληροφορική και οι υπολογιστές που χρησιμοποιούμε σήμερα -μικροϋπολογιστές όπως ήταν γνωστοί παλαιότερα-, θεμελιώθηκαν τις δεκαετίες 1970-80. Αυτές οι δεκαετίες, μας δίνουν τις θεμελιώδεις γνώσεις για να κατανοήσουμε το hardware και το software, αλλά και για να σχεδιάσουμε σύγχρονα ψηφιακά συστήματα. Στην επιλογή 8bit era από το κεντρικό μενού, μπορείτε να ανακαλύψετε τους μικροϋπολογιστές-κυρίως home υπολογιστές- της δεκαετίας 1980, μέσα από μια αυθεντική συλλογή.